Direct naar content

Fases congestiemanagement

Fases congestiemanagement

Voor een aangeslotene kent deelname aan congestiemanagement vijf fasen die doorlopen worden naar mate de transportproblemen in een gebied erger worden.

1. Geen netcongestie

Structurele congestiemanagement is niet nodig en er is voldoende transportcapaciteit voor uitbreiding van bestaande en toevoegen van nieuwe aansluitingen in een gebied. Incidenteel kan er vanuit de netveiligheidsanalyse een transportprobleem ontstaan waarvoor congestiemanagement wordt ingezet. Aangeslotenen kunnen vrijwillig vermogen aanbieden op de congestiemanagementmarkt (CBC en Redispatch) en de systeembeheerder kan dit vermogen inzetten om incidentele netcongestie op te lossen. De aangeslotene bepaalt zelf de prijs en omvang van het aan te bieden vermogen.

2. Marktgebaseerd congestiemanagement

Er is onvoldoende netcapaciteit om de toenemende energievraag van (nieuwe) klanten te faciliteren. De systeembeheerder kondigt een congestieonderzoek aan voor een bepaald gebied en benadert alle aangeslotenen met een aansluiting groter dan 500 kilowatt (kW) om flexibel vermogen in te zetten voor congestiemanagement (CBC en Redispatch). De aangeslotene bepaalt zelf de prijs en omvang van het aan te bieden vermogen.

3. Deelname verplichting congestiemanagement

Is het vrijwillig aangeboden vermogen voor congestiemanagement in een bepaald gebied ontoereikend om netcongestie op te lossen, dan verplicht de systeembeheerder aangeslotenen met een aansluiting groter dan 1 MW deel te nemen aan congestiemanagement (CBC en Redispatch) (Artikel 9.1 lid 4 Netcode elektriciteit). Na bekendmaking van de deelnameplicht hebben invoeders drie maanden en afnemers zes maanden de tijd om een Congestie Service Provider (CSP) aan te wijzen, hun aansluiting te prekwalificeren voor congestiemanagement, en een aanbod te doen aan de systeembeheerder. De aangeslotene bepaalt zelf de prijs en omvang van het aan te bieden vermogen.

Als deze verplichting niet wordt opgevolgd kan er een financieel gevolg zijnvoor de niet-nakoming van de deelnameplicht.

4. Niet marktgebaseerd congestiemanagement

Is het beschikbaar vermogen met deelname verplichting in een bepaald gebied ontoereikend door gebrek aan marktwerking (o.a. te hoge prijzen of strategische biedingen) of zijn alle marktgebaseerde middelen al gebruikt, dan mag de systeembeheerder niet marktgebaseerd congestiemanagement toepassen volgens EU elektriciteit verordening (EU) 2019/943, artikel 13, lid 3.

Op basis daarvan kan een aangeslotene verplicht worden een bijdrage te leveren tegen een vastgestelde wettelijke vergoeding conform EU elektriciteit verordening (EU) 2019/943, artikel 13, lid 7. In deze fase is het alleen nog maar mogelijk om redispatch aan te bieden via een Congestie Service Provider.

5. Marktrestrictie

Wanneer de mogelijkheid ontstaat dat na het oplossen van netcongestie in een bepaald gebied opnieuw één of meerdere transportproblemen optreden, dan kan de systeembeheerder een marktrestrictie afroepen. Zo’n marktrestrictie houdt in dat de systeembeheerder gedurende de tijd waarvoor de restrictie geldt, wijzigingen van prognoses niet accepteert indien deze leiden tot nieuwe transportproblemen (Artikel 9.2 lid 4 Netcode elektriciteit).